Vleugels, de ultieme beloning voor elke luchtcadet

Vleugels, de ultieme beloning voor elke luchtcadet

Op woensdag 6 november 2019 in Perwez beloonden luitenant-generaal vlieger op rust Guido Vanhecke en generaal-majoor vlieger Frederik Vansina 49 jongeren met een ereteken. Voortaan dragen de jonge luchtcadetten vleugels op hun uniform. Deze erkenning geeft aan dat ze officieel geslaagd zijn als zweefvliegpiloot bij The Royal Belgian Air Cadets (RBAC).

Vansina en Vanhecke
Generaal op rust Guido Vanhecke en Generaal Vansina klaar om de vleugels te overhandigen aan de luchtcadetten van PROM2019

Jongeren laten proeven van een carrière bij de Luchtmacht

Het doel van RBAC is om jongeren warm te maken voor een job binnen de Luchtcomponent in het algemeen en als militair piloot in het bijzonder. Jaarlijks krijgen een 50-tal jongens en meisjes van 15 en 16 jaar de mogelijkheid een zweefvliegopleiding te volgen. Na een strenge selectieprocedure starten ze met de opleiding. Zowel tijdens de schoolvakanties als tijdens de weekends krijgen ze theorie te verwerken en oefenen ze op de zweefvliegtoestellen op het vliegveld van Weelde.

Plechtige ceremonie 

Ook generaal Lutgardis Claes, de eerste vrouwelijke rector van de KMS, woonde de ceremonie bij.

Op de vleugeluitreiking, de jaarlijkse ceremonie van de organisatie, komen de geslaagde kandidaten samen met hun familie hun vleugels in ontvangst nemen.  Heel wat prominente personen van de Belgische Luchtmacht wonen dit gebeuren bij. Er wordt ook van de gelegenheid gebruikgemaakt om luchtcadetten uit eerdere promoties te belonen voor hun geleverde prestaties. Na de ceremonie brachten enkele jonge cadetten en ouders een getuigenis over hun ervaringen met RBAC.  De avond werd afgesloten met een toespraak van een jonge F-16 piloot die 10 jaar geleden zelf startte als luchtcadet. Ongeveer 80% van de recent gebrevetteerde militaire piloten zijn ooit luchtcadet geweest. 

J
Jonge F-16-piloot startte tien jaar geleden ook zijn carrière bij RBAC

 

Eerder verschenen artikels over Royal Belgian Air Cadets:

Tekst & foto’s: Jozef Vanden Broeck

 

 

 

Auteur: Caroline Ostyn