Primeur uit Antwerpen: medisch transport via drones

Primeur uit Antwerpen: medisch transport via drones

Helicus stelde gisteren – woensdag 5 december 2018 – het Helicus Aero Initiatief (HIA) voor. Dit innovatief project maakt het mogelijk om labomonsters, menselijk weefsel en apotheekbereidingen tussen ziekenhuizen te vervoeren met drones. Drones lopen geen vertraging op door files of stoplichten en ontwijken op die manier de groeiende transportproblemen op de weg.

Vanuit hun Commando & Controle Centrum, gevestigd op de achtste verdieping in ‘The Beacon’ (voorheen ‘Tolhuis’) met zicht op de stad Antwerpen, zal een operator-piloot de drones monitoren. De vluchten zullen dus automatisch gebeuren, dat wil zeggen dat de operator-piloot enkel zal ingrijpen als er effectief een uitzonderlijk probleem zou opduiken.

Na een reeks van testvluchten op het afgezonderde drone-test-domein in Sint-Truiden en op basis van goedgekeurde veiligheidsvoorschriften zou de eerste vlucht tussen de Antwerpse ziekenhuizen gerealiseerd worden tegen het einde van zomer 2019. Op een kruishoogte van ongeveer 150 meter zullen de elektrische drones niet hoorbaar en zo goed als onzichtbaar zijn door hun beperkte afmetingen en silhouet.

*Partners voor dit project zijn: Skeyes (voorheen Belgocontrol), SABCA, Baloise Insurance, UA-spin-off NSX, Unifly en de GZA Ziekenhuizen.

drone-helicus-2

Auteur: Caroline Ostyn