‘Musée de l’ALAT et de l’Hélicoptère’, walhalla voor helikopterfanaten

‘Musée de l’ALAT et de l’Hélicoptère’, walhalla voor helikopterfanaten

Wie verknocht is aan helikopters en militaire luchtvaart moet absoluut een bezoek brengen aan het museum in het Franse Dax. Op de terreinen van de school voor helikopterpiloten van de Franse Landmacht (l’Ecole de l’ALAT) wandel je de tentoonstellingsruimte met zicht op de landingszone van de Colibri EC120 opleidingstoestellen binnen.

In het museum kan je alle helikopters die het Franse leger o.i. in dienst had van kortbij bewonderen. Naast de helikopters die ook binnen onze Belgische defensie actief geweest zijn zoals de Alouette II, de Alouette III en de Sikorsky S-58 kan je ook unieke exemplaren zoals de Piasecki H-21 Workhorse (later Boeing Vertol genaamd) en de Sikorsky H-19 Chickasaw bewonderen. Ook de recentere Dauphin en Gazelle worden er tentoongesteld. Om het leven aan boord zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven, zijn de toestellen voorzien van mannequins in de rol van piloot, boordmechanieker, cabin operator of munitieverantwoordelijke.

Naast de loods biedt het museum ook een technische zaal waar je aan de hand van brochures, motoren, tandwielkasten, rotorkoppen en technische fiches de geschiedenis van de helikopter en het helikoptervliegen kan ontdekken. Voor een museumbezoek betaal je 6 € en je kuiert zo lang je wil tussen het rijke helikopterverleden van de Franse militaire luchtvaart.

 

Info museum: http://www.museehelico-alat.com/

Foto’s & tekst: Jozef Vanden Broeck

Auteur: Caroline Ostyn