In het hol van de… Tiger

Tiger, in hart en snorharen

Na de paspoortcontrole aan de ingang van de basis in Kleine-Brogel, krijg ik toegang tot het territorium van Jos – Snor – Palmers (65). In een hangar aan de rand van het domein, schuilt een onschatbare verzameling van een man met een voorliefde voor het 31ste Tiger Squadron. Net zoals een echte tijger, jaagt Jos met zijn snorharen op de meest exclusieve en authentieke stukken om zijn museum te vervolledigen.

jos snor palmers

Meer dan 46 jaar geleden begon Jos met het verzamelen van alles wat met jachtvliegtuigen te maken had. Het was zijn droom om piloot te worden bij het Belgisch Leger, maar zijn ogen ontnamen hem die kans. Tijdens zijn loopbaan als mecanicien in een fabriek, volgde hij de carrière van zijn schoonbroer Majoor Vlieger Theo Theeuwen op de voet. Toen de piloot in 1981 om het leven kwam bij een vliegtuigcrash in Dinant, was Jos zo zwaar aangeslagen, dat hij als een roofdier aan zijn verzameljacht begon. Werkelijk alles wat ook maar iets met het Tiger Squadron te maken had, wou hij in zijn bezit hebben. Van de collega-piloten kreeg hij de vliegkledij van zijn schoonbroer, die vandaag nog steeds een centrale plaats inneemt in het museum, als relikwie aan de man waar hij zo naar opkeek. Na al die jaren is de collectie zo uitgebreid dat je je werkelijk in het hol van de ‘Tigers’ waant. Naast meer dan 7500 originele bagdes, pilotenhelmen, flightsuits… merken we enkele zeer opmerkelijke stukken op.

Opmerkelijke stukken
Opmerkelijke stukken

 

2 Starfighters en een F-16

De drie jagers staan aan de inkom van het museum. Jos mag zich de trotse eigenaar noemen van deze toestellen. Van het Belgisch leger kreeg hij een afgedankte F-16, die hij volledig restaureerde.  De twee Starfighters kocht hij in 1985 voor 75.000 Belgische Frank (+/- 1860 euro) per stuk.

F-16 simulator

Wie wil voelen wat het is om met een F-16 te vliegen, kan plaatsnemen in de oude simulator van de 10e Wing, die lange tijd in Weelde stond.  Werkelijk alles is aanwezig: van flightsuit tot drukpak, van helm tot handschoenen, van de schietstoelen tot de unieke sjaals van de tigerpiloten.

F-16 voor renovatie
F-16 voor renovatie
F16 na renovatie
F16 na renovatie

Nog een katachtige… de Jaguar van de piloten

Omdat het Belgische Tiger Squadron sinds 1962 deelneemt aan de jaarlijkse Tiger Meet van de Nato-landen, worden allerlei gadgets gemaakt voor het evenement.  Het squadron trekt naar deze oefening met een F-16 met een speciaal geairbrushte tail en zet alles in het werk om de felbegeerde Silver Tiger trofee in de wacht te slepen. Om extra te scoren en onder de aandacht te komen, verplaatsen de piloten zich op het terrein in een Jaguar.Aan de auto die bij Jos op de parking staat is toch wel een merkwaardig verhaal verbonden!

“Rivaliteit tussen squadrons, net zo hevig als bij voetbalploegen”

Tiger

Toen de Jaguar type in 2008 met een C-130 naar de Tiger Meet in Frankrijk werd overgevlogen, ontvlamde de strijd tussen het 349 Squadron en de Tigers net iets te hard. De auto werd volledig vernield. De sanctie was uiteraard niet min. Squadron 349 moest een nieuwe auto schenken aan de Tigers. Maar het spel was nog niet gespeeld!  Het Tiger Squadron, die de auto van 349 niet wou aannemen, ging hem op een avond toch weghalen bij hun rivalen. Ze beweerden dat ze de auto in het kanaal hadden gedumpt. Maandenlang werd de auto verborgen gehouden in het museum bij Snor. Na een besloten de piloten van het Tiger Squadron om het mysterie rond de Jaguar op te helderen en werd de auto geschonken aan het museum.

Als je het museum van ‘Snor’ wil bezoeken, blokkeer dan voldoende tijd in je agenda. Want aan elk voorwerp die je er tegenkomt is wel een of ander verhaal verbonden. Bij een biertje of een frisdrank aan de bar, of aan de tafeltjes die gemaakt zijn van de uitlaten van F-16’s, kan je uren luisteren naar de verhalen van Jos en zijn collega’s die bijna ononderbroken hun terrein bewaken.

Tiger

Je kunt het museum dagelijks GRATIS bezoeken, na afspraak.

Bel naar Jos minstens 1 week op voorhand en bezorg hem je gegevens, zodat je toegang krijgt tot de militaire basis van Kleine-Brogel.

Meer info: kbam.be

Voor reservatie, bel: Jos ‘Snor’ Palmers

 

Reportage uit: RateOne editie 06

Auteur: Caroline Ostyn