Wizz Air en Airbus voeren SAF-proeven uit via Charleroi

Wizz Air Airbus

Wizz Air, een van Europa’s snelst groeiende luchtvaartmaatschappijen, zet samen met Airbus belangrijke stappen richting duurzamer luchtvervoer. De twee bedrijven gaan proefvluchten uitvoeren met duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) vanaf Brussels South Charleroi Airport. Deze proeven zijn onderdeel van Wizz Air’s inspanningen om te voldoen aan de toekomstige Europese Refuel EU-regelgeving, die in 2025 van kracht wordt.

SAF, gemaakt van alternatieve grondstoffen zoals gebruikte bakolie, kan volgens de International Air Transport Association (IATA) tot 65% minder uitstoot van broeikasgassen veroorzaken vergeleken met traditionele vliegtuigbrandstof. Deze samenwerking onderstreept de ambitie van Wizz Air om haar koolstofvoetafdruk te verkleinen en draagt bij aan de Destination 2050-doelstellingen van de Europese Unie.

Cruciale rol voor Charleroi

De proefvluchten zullen plaatsvinden op de routes Charleroi-Boedapest en Barcelona-Boedapest. Op de luchthaven van Charleroi wordt een SAF-mengsel met 10% duurzame brandstof gebruikt, waarvoor 18 ton pure SAF nodig is. Airbus biedt technische ondersteuning om de brandstofefficiëntie te optimaliseren, en de proeven zijn een belangrijke stap in de richting van grootschalig gebruik van duurzame vliegtuigbrandstoffen.

Wizz Air vliegtuigmotor

Over Wizz Air

Wizz Air opereert een moderne vloot van 224 Airbus A320 en A321-toestellen en vervoerde in het afgelopen boekjaar meer dan 62 miljoen passagiers. Vanuit Charleroi biedt Wizz Air 16 bestemmingen aan, en het bedrijf staat bekend om zijn inspanningen op het gebied van duurzaamheid. De maatschappij werd meerdere keren bekroond voor haar milieuvriendelijke initiatieven, waaronder de titel van ‘Most Sustainable Low-Cost Airline’.

Met deze proeven zet Wizz Air opnieuw een stap richting een groenere toekomst voor de luchtvaart.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Caroline Ostyn