Achter de schermen bij Airbus in Sevilla: A400M in productie

Achter de schermen bij Airbus in Sevilla: A400M in productie

Op dinsdag 30 april 2019 werd in de gebouwen van Airbus Defence en Space in Sevilla (Spanje) de assemblage van het eerste Belgo-Luxemburgs A400M transporttoestel ingehuldigd.

Deze protocollaire activiteit vond plaats in bijzijn van Minister van Defensie, Didier Reynders, de Commandant van de Luchtcomponent Generaal-majoor Frederik Vansina en een delegatie van Belgische en Luxemburgse autoriteiten.

Generaal-majoor Frederik Vansina
Generaal-majoor Frederik Vansina

De assemblage van een A400M transport neemt, tussen aanlevering van de eerste onderdelen en het afleveren van een afgewerkt vliegtuig aan de klant, ongeveer 24 maanden in beslag.

De productie van de basisonderdelen van zowel het eerste Luxemburgs (MSN104) als Belgisch (MSN106) vliegtuig is in volle gang. Tijdens het bezoek van de Belgisch-Luxemburgse autoriteiten kon men de fusie tussen cockpit en romp van de MSN104 bijwonen.

In de zomer van 2020 zal de eerste Airbus A400M ‘Atlas’ zijn opwachting maken op de luchtmachtbasis van Melsbroek, de andere 7 toestellen zullen geleverd worden in de periode najaar 2020 tot najaar 2023.

De A400M komt er ter vervanging van de C-130 Hercules en zal de komende decennia de ruggengraat vormen van de luchttransportcapaciteit van onze Luchtcomponent.

Tekst & foto’s: Jozef Vanden Broeck

Onderwerpen: , ,

Auteur: Caroline Ostyn