Federaties halen slag thuis! Luchtsport terug mogelijk vanaf 11 mei 2020.

Federaties halen slag thuis!

Luchtsport terug mogelijk vanaf 11 mei 2020.

 

In vlucht

De afgelopen weken verenigden de luchtsportfederaties zich in de werkgroep “Task Force GA Belgium” met als doel hun luchtvaartactiviteiten te mogen hervatten. Omwille van de coranamaatregelen waren VFR-vluchten (Visual Flight Rules) sinds 13 maart niet langer mogelijk in ons Belgisch luchtruim. Michel Dascotte, adjunct kabinetchef van minister van Mobiliteit François Bellot, liet weten dat het licht terug op groen staat vanaf maandag 11 mei 2020.

Volgende voorwaarden werden door de de minister gesteld:

Principe 1:

In het kader van het hervatten van de economische activiteiten zijn alle commerciële vluchten ongeacht het type vliegtuig zoals gedefinieerd door de EASA toegestaan ongeacht of het gaat om VFR of IFR (dit betreft commerciële activiteiten business to business en business to customer).

Principe 2:

De lokale VFR vluchten (met dezelfde start- en landingsplaats en zonder tussenlanding) die als solovlucht of met een familielid dat onder hetzelfde dak woont aan boord uitgevoerd worden en dit voor elk type vliegtuig als voor vluchten met modelvliegtuigen en UAV’s buiten het gecontroleerde luchtruim.

Principe 3:

Alle activiteiten met betrekking tot opleidingen voor elk type luchtvaartuigen (praktische en theoretische lessen) zijn toegestaan. Oefenvluchten VFR mogen enkel buiten het gecontroleerde luchtruim plaatsvinden. Dezelfde strikte regels als voor autorijscholen moeten gerespecteerd worden.

Zowel de voorzitters van de federaties als de recreatieve piloten die we inmiddels hebben gesproken, zijn bijzonder verheugd door dit positieve nieuws. Uiteraard is er nog wat werk aan de winkel om alle vliegvelden te voorzien met de nodige signalisatie en de toestellen terug vliegklaar te maken.

 

Task Force GA Belgium

 

Auteur: Caroline Ostyn